Damar Laut Resort

Damar Laut Resort

Friday, 21 June 2013

SuCceSSfuLL of TheM (2)

Ini lagi satu kejayaan yang paling aku suka baca. Usaha itu tangga kejayaan..jangan putus asa. Aku ingat lagi masa doktor bagi kaunseling kat aku ngan hubby pasal masalah kami tu...Seolah2 xde penyelesaian langsung. Cuma ambil anak angkat je penyelesaiannya..Oh tidak..aku yakin USAHA,DOA dan TAWAKAL..dan ini sumber inspirasi aku yang paling aku suka setakat hari ini..Pasangan ni memang tak kenal erti putus asa..

Hello guys! I wanted to share our story with you, in case any of you are or have gone through anything similar.

Our struggle with fertility started back in 2001. At first the doctors thought that it was me (the wife), so I went through the standard testing procedures once our "official year of trying" was complete. All of my test results were normal, so the doctors put me on Clomid, certain that we would be pregnant by the end of the year. We had no such luck.

After we failed to get pregnant on clomid, they sent me in for an ultrasound, did some more blood work, and came back and said all were normal again.

Now it is time to start looking into my husband and his side of the process...my gynecologist ordered the 1st semen analysis. The results came back...0 sperm...unexplained Azoospermia. Just to verify the results, they ordered a second SA...results the same...0 sperm...Azoospermia.

We were devestated, but tried to remain hopeful. They referred us to a urologist who ran his own SA and again, the same result. They told us that "theoretically" my husband could have obstructive azoospermia, meaning that the ducts were blocked and no sperm could make it out, but that most likely he does not produce sperm at all and that if we wanted children we should use a sperm donor, or adopt.

My husband wasn't comfortable with those options for us as a couple, and asked me to do my research. We visited a 2nd urologist who ran the standard gambit of tests and came back with the same options. Still not satisfied, my husband asked me to keep looking for a "better doctor". (By better he meant someone who would do more tests or give us more options)

I looked into it, and found Dr. Jeffrey Buch, located in Frisco, TX. We made an appointment to get my husband in with Dr. Buch as soon as possible.

Dr. Buch (pronounced Bush), did a SA, with no change, ordered a post-ejaculate urine sample to rule out the chance that the ejaculate was backflowing into his bladdar...that test was negative, so he sat us down and explained our options.

He wanted to do a testicular biopsy to see if there was any sperm production going on at all. Not surprisingly, my husband was quite nervous about this procedure, and needed some time to think it over, but ultimately agreed to do this.

During the biopsy we found out that indeed there was sperm production, however, only one testicle was functioning, and the sperm were few and of low quality. None were making there way out.

Our next step was for my husband to undergo what is called an Epidydimovasostomy. It is the equivilent to a vasectomy reversal, although he had never had a vasectomy. During the surgery, Dr. Buch confirmed that my husband had tubal scarring, that was possibly congenital that completely blocked his vas defrens making it impossible for the sperm to get out.

He wasn't very optimistic about our odds post op, but said there was a 70-80% chance that there would be increased sperm production, but a very slim chance that a pregnancy would occur naturally. IVF with ICSI would be our only chance if sperm production resumed.

So here we are. Currently we have ZERO sperm available to us for IVF or for a miracle pregnancy. He had the surgery and we recieved not-so-encouraging news. All we could do was pray.

They put him on anti-inflammatory medication and anti-biotics and told him to return in 6 months for another SA.

Fast forward 6 months...SA complete, still ZERO sperm seen.

Dr. Buch decides to allow for more time to heal, asks us to come back in another 6 months. No sperm.

In the meantime my husband started a shot for his asthma that is new on the market...(it contains some type of steroid).

6 months pass, he goes in for an SA, the results come back...and we have 250,000 sperm! Still not great, but it was exciting to us. ZERO to 250 THOUSAND is a big deal. We now have some we could use for InVitro!

Treatment continues, husband stops taking the asthma shots. Dr. Buch ordered another SA just to see if sperm production has continued to increase...results come back...only 600 sperm

Dr. Buch put him on a medicine that increases testosterone production to see if sperm production increases...SA back to 200K sperm or so, but less motal and poor morphology.

Dr. Buch decided to put husband on steroid called Prednisone to see if that would help with production...two weeks on the medication, two weeks off, then another two weeks on and two weeks off...SA

Results are in.....12.5 MILLION...that's right...I said MILLION sperm.

Still, that is not a great count, but at least we are in the "Normal-low range" and we have much more sperm with normal motility, morphology, pH, etc.

The point of this story is...Don't give up. You may receive discouraging news, they may tell you that you have no other options, but you have to keep trying. There may be a doctor out there that is willing to put the effort into helping you, you just have to find them.

We have yet to get pregnant naturally, but we aren't holding our breath. We are saving for IVF now, but if a natural mircale occurs we will both be thrilled! At least now it is sort of a possiblity. As they say...it only takes 1! Before, I was so sick of that phrase, but now, there is a little glimmer of hope since they are no longer chasing their tails!

Infertility is a difficult situation regardless of where the problems lay. The important thing to remember is to keep an open mind, don't play the blame-game, and encourage your partner. Look into your options, and don't accept no for an answer. At some point you will have to make a decision whether or not to continue with treatment to try to get pregnant or if you are just going to try IVF, but at least give yourself that option.

Many blessings!

SuCceSSfuLL of TheM (1)


Pagi Jumaat ni..Alhamdulillah...sihat..sampai ofis pun awal..tapi tak sempat breakfast kat rumah..Everything goes smoothly. Dah 3 hari kesorangan di ofis memandangkan en. ketua gi outstsation. So..sakan la aku meng'update blog bila ade masa terluang..hehe. terluang la sangat..terbuang kot. Hari ni..aku nak share beberapa kejayaan masalah azoospermia yang mampu untuk punya zuriat sendiri. Kebanyakkan yang aku baca ni melalui forum-forum yang ditulis sendiri oleh tuan empunya badan. Aku tak berapa suka baca dari testimonial sesuatu produk atau bisness. Sebab aku kadang2 rase tak berapa nak percaya..kot2 la owner bisness tu ade manipulate ape2 ke kat testimonial dia kan!!!

So..ini aku share beberapa penulisan ibu-ibu yang telah berjaya hamil dari masalah yang sama macam kami..sorry la kalau yang aku ambik ni dari overseas punye forum..

1. My husband and I were very successful using acupuncture. I will try to make our very long story short. My husband was diagnosed with azoospermia about 4.5 years ago. He went for a biopsy which showed a zero sperm count but were still advised to proceed with the TESE procedure in hopes of finding a few sperm for IVF. We did TESE a year later and only few sperm were found. We ended up with bad quality embryos that didn't take. We were required to take two years off before we tried again because the surgery was so invasive. I took those two years to do a little research to see if there was anything my husband could do. I came across some great research on acupuncture and male infertility and decided to give it a try. While it is very expensive, we figured it was minimal compared to the cost of IVF/ICSI with the TESE procedure. We were willing to try anything. We were scheduled for IVF in June and my husband started going for acupuncture around Jan/Feb of that year. He went once a week. I began going around April once a week (I had no issues) and we both increased our sessions to two times per week in May. We went in for our scheduled IVF without having done a sperm analysis prior. I was hoping the acupuncture helped my husband have a few dozen sperm- the dr. came in that morning after doing a required sperm analysis before the surgery and my husband had 20 million sperm! He went from zero to 20 million! We couldn't believe it. We proceeded with the IVF because I was already cycling and now we have beautiful twins. I HIGHLY recommend acupuncture. It changed our life!

2.  Acupuncture and Chinese herbs, over a period of about 5 months (2x/week at first, then 1x/week towards the end), brought my husband from total azoospermia (0) to tens of thousands of high-quality sperm per ejaculate. By high quality, I mean good morphology and motility. That's not enough for IUI, but it is certainly enough for IVF. We got seven fertilized eggs through ICSI and I am currently in the "two-week wait." My husband had had testicular cancer (but no chemo or radiation) and unexplained testicular failure, but it worked.

We went to a very experienced (20+ years) practitioner. He doesn't specialize in infertility, per se, but he has treated plenty of patients for it in his 20+ years. My husband took some Chinese herb combinations--they mix these specifically for the patient, it's not something you can get in a store--and wheat germ oil, which is a great source of Vitamin E, a known fertility enhancer. There was also another Chinese herbal mixture he was suggesting that we declined to use because it is actually made in part with freeze-dried bull testicles (!). Apparently it works, but because of the cancer my husband's doctor said not to take anything that could contain hormones, and also my husband is a quasi-vegetarian, so we opted out of the bull testicles, haha. Who knows, maybe that would've made the treatment work better. But it worked, so we're thankful.

Ini..kejayaan mereka dalam usaha2 mereka...In sha Allah..kami pun boleh!!!!chaiyok..

Wednesday, 19 June 2013



Semalam masa boring2 xde wat kerja aku saja2 google pasal rawatan melalui mata yang hubby buat tu.. Rupanya baru aku tau..ade istilah dia iaitu..IRIDOLOGY...Ada jugak info yang mengatakan iridology ni adalah istilah bagi akupuntur mata..ntah betul ker tidak.. Kalau google pun tak banyak info sangat macam akupuntur or homeopathy..aku pun tak sure kenapa?...maybe cara rawatan ni tak ramai pengamal yang wujud kat Malaysia ni..aku pun baru jer tau..hehe. So aku nak share sikit info yang aku dapat dari website lain.

Mata yang Allah kurniakan bukan sahaja untuk melihat. Ianya juga merupakan gambaran tahap kesihatan seseorang. Apa-apa sahaja yang berlaku terhadap organ-organ dalam badan kita, ianya akan terakam dalam mata kita. Kelebihan dari rawatan ini ianya boleh menganalisis dan mengawasi tahap kesihatan seseorang itu.
Iridologi kini merupakan salah satu ilmu yang sedang berkembang dan mulai digunakan oleh pengamal perubatan tradisional dan homeopathy. 

Didalam iridologi terdapat carta iris yang menunjukkan lokasi organ-organ pada tubuh manusia. Teorinya menyatakan iris mata itu pada hakikatnya berhubungan dengan setiap organ dan tisu tubuh menerusi sistem saraf dan otak. Fiber saraf yang terdapat pada iris akan memberi tindakbalas terhadap sebarang perubahan yang berlaku didalam tubuh dengan cara memanifestasikan fisiologi refleks yang sejajar dengan lokasi dan perubahan tisu tertentu.Menerusi kanta pembesar dan sebuah lampu khas, seorang iridologis boleh melihat dan mentafsir atau menganalisa tahap kesihatan seseorang, juga menunjukkan dimana terdapat kekuatan dan kelemahan organ-organ dan tisu tubuh seseorang itu. 

 Iridology adalah diantara kaedah menganalisa kelemahan anggota badan.Fiber iris berhubung kait dengan gangguan kelemahan diseluruh anggota badan melalui sistem rangkaian saraf. SEORANG IRIDOLOGIST YANG BERPENGALAMAN boleh menganalisa dengan tepat tentang masalah fiber saraf mata

Apa itu Iridology?.. Satu kaedah sains dimana maklumat-maklumat keadaan kesihatan badan seseorang dapat diterbitkan dengan cara memerhatikan petanda-petanda unik dalam irisnya.
Satu ilmu mengenai iris mata yang merupakan satu gabungan raksasa penghujung-penghujung saraf(dianggarkan 28,000 saraf dalam seluruh anggota tubuh yang badan dimana ianya saling sambung-menyambung dengan organ-organ tubuh badan yang tertumpu pada iris.Dapat mengetahui tahap kesihatan organ-organ dalaman yang menyebabkan punca pelbagai penyakit. 

Apa kelebihan Iridology?... Iridologi adalah selamat,tiada sebarang sentuhan fizikal. Dapat mengenal pasti secara tepat dan jitu tentang bahagian tubuh yang bermasalah., Keadaan kesihatan dapat diketahui tanpa maklumat dari pesakit. Kaedah iridology mempunyai kebaikan tersendiri dan ia mampu mendedahkan hal-hal seperti berikut; Kelemahan dan kekuatan yang sedia ada pada tisu dan organ.Paras keasidan badan
Tahap toksid dalam tubuh dan menunjukkan tempat dimana ia terkumpul. Tahap mental dapat dikesan dengan melihat pada reaksi terhadap emosi,tekanan dan keletihan.Tahap keseluruhan tubuh-lemah,pertengahan dan baik (kesihatan secara umum).Punca masalah kesihatan dan kaitannya dengan organ tertentu.Keadaan anggota tubuh-akut (acute), sub-akut (sub-acute), kronik (chronic) atau merosot teruk (degenerative).

Sejarah Iridology...
Iridology mula-mula ditemui secara kebetulan pada awal tahun 1820 oleh seorang anak laki-laki
bernama Ignaz Von Peczelly berhampiran Budapest, Hungary.   Si Ignaz yang pada waktu itu berumur 11 tahun, berjuang melawan seekor burung hantu yang mengerikan dengan cengkaman kuku-kukunya yang tajam.   Tanpa sengaja, kaki burung hantu patah dalam perlawanan dengan si Ignaz.   Suatu saat, kedua-dua makhluk itu bertentang mata, dan si Ignaz melihat satu goresan hitam pada IRIS (selaput mata) si burung hantu.   Si Ignaz membalut kaki si burung hantu dan memeliharanya sampai sembuh dan jinak.   Walaupun kemudian sudah dilepaskannya, namun si burung hantu tetap saja tinggal di kebunnya sampai belasan tahun kemudian.   Kemudian suatu hari, Si Ignaz mengamati, tercalar hitam pada IRIS burung hantu tadi berubah jadi tercalar putih, petanda sudah sembuh barangkali fikirnya.   Disitulah dia mula berfikir lebih lanjut bahawa mungkin ada hubungan antara mata dan kaki burung hantu itu.Kemudian, Ignaz membesar menjadi seorang remaja dan masuk fakulti perubatan.   Setelah dewasa dan bekerja di rumah sakit sebagai seorang doktor, dia tetap mengingati keadaan mata (iris) si burung hantu itu dan berfikir mungkin pada diri manusia seperti itu juga.   Ertinya mungkin ada hubungan mata dengan bahagian tubuh lain.Maka setelah berada di rumah sakit, dia dapat peluang untuk melihat mata para pesakit, dari satu orang ke orang lain dan seterusnya.   Dari pengamatannya selama bertahun-tahun dapatlah ia suatu keyakinan bahawa setiap penyakit yang serupa / sama dari orang ke orang, selalu memberikan tanda pada daerah tertentu yang sama pula pada mata (iris) orang-orang berkenaan. Begitulah seterusnya, penyelidikan dan pembuktian kebenarannya berkembang maju dari satu orang kepada orang lain, dari seorang ahli bekas muridnya ke ahli yang lain dan seterusnya.
Kemudian muncul seorang Amerika, Dr Bernard Jensen yang pada waktu itu masih muda, tertarik dan masuk ke dalam lingkungan ini.   Kemudian melalui kajian-kajiannya tentang iridology ini secara sendiri atau dengan group, selama lebih daripada 50-tahun dari + tahun 1930, berjaya memudahkan penemuannya dengan membuat suatu diagram atau peta iridology (sebagai hasil pemeriksaan iris dari +350.000 orang), yang boleh digunakan dengan mudah dalam membuat analisa / pembacaan keadaan yang berlaku pada tubuh seseorang melalui irisnya dengan hasil yang sangat tepat. 

Penggunaan Iridology di Malaysia...
Di Malaysia, orang dalam kalangan tertentu mula mengenal iridology mungkin baru selepas tahun 90-an.   Iridology belum / tidak tersebar secara meluas pada masyarakat umum.   Padahal di negara maju, Iridology sudah dikenali sejak 150 tahun lebih.   Iridology merupakan satu rangkaian ilmu pengetahuan mengenai cara mengesan atau mendedahkan penyakit dan kelemahan badan lain yang sangat unik tetapi sangat mudah penerapannya.Cuma masalahnya, perlu masa untuk menarik kepercayaan masyarakat kerana sudah lumrah untuk tidak mempercayai hal-hal yang baru.Disamping itu, masyarakat beranggapan bahawa soal kesihatan seperti merupakan perkara yang suci. Banyak hal-hal yang belum terjamah yang sangat penting ertinya dalam pembinaan kesihatan dan rawatan pelbagai penyakit.   

Kat bawah ni contoh carta yang diguna pakai oleh Iridologist untuk menafsir penyakit/masalah badan manusia.


Monday, 17 June 2013



Aku nak citer pasal akupuntur yang aku pergi baru2 ni. Sabtu lepas aku tak keje..lepas zuhur aku ajak hubby g cari tempat akupuntur tu.. Hehe dengan "gamble"nye aku main redah jer pergi tambun..kononnya dah ade alamat yang aku google dah boleh tunjuk aku kat mana tempat dia..ehek 3 kali pusing tak jumpa jugak. Terpaksa mengalah..kena call no phone yang adik aku bagi tu. Bila aku call jer..kawan dia yang angkat..alamak..kantoi plak..cadangnya taknak bagitau dia..abis tu terpaksa jugak tanya direction tempat tu.

Hehe..kelakar pun ade..jauh nun ke dalam kebun herba..1.5km dari pekan tambun...jalan nak masuk tu muat2 untuk satu kete jer. Terpaksa masuk semak kalau berselisih dengan kereta lain. Sampai jer kat situ..macam blur...tempat tu macam terpencil sikit..tapi bila masuk halaman tempat tu...ade banyak kete la pulak. Tapi orangnye tak nampak pun. Bila kitaorang turun jer kereta...ada nyonya ni keluar tanya kami nak ape?...Haha..hemtam sajer la..nak buat akupuntur..

Baik betul nyonya tu...peramah plak tu...macam2 dia sembang..sepatutnya kena buat appointment.. Nasib menyebelahi kami time tu.. Doktor memang ade tapi, ada class. Hehe...tapi dengan baik hatinye..doktor tu suruh tunggu mase dia rehat nnt. Kami tunggu pun tak lama..dalam 20 minnit mcm tu jer. Doktor keluar class terus cek mata hubby...dia tak tanye pun ape penyakit hubby...dia tengok mata hitam hubby jer..dia dah diagnose ape problem hubby. Ok..cantik..terus doktor bagitau sperm count problem... yup..memang tepat pun.Actually doktor tu Chindian..Dr.K.Devi..but his wife pure chinese..umo dia maybe around 65 years old.Tapi doktor tu punya cakap melayu penang memang tip top...mula2 tengok dah macam melayu...cakap cina pun fasih...bila aku tanya wife dia baru tau.

Ok...dalam masa yang sama..ade sorang doktor medical dari hospital KL datang situ belajar akupuntur jugak....jeng2...wow!..terkejut gua...ingatkan...kita yang biasa2 jer percaya pada rawatan alternatif ni.. rupanya medical officer yang modern ni pun percaya gak. Then...biler explain kat doktor medical tu(Melayu) hubby azoospermia...yup...betul...sperm count is zero.

Dua orang doktor tu bawa hubby masuk bilik untuk cucuk jarum/akupuntur...ok..aku masih menunggu kat luar...tak lama lepas tu Dr. K Devi panggil aku suruh teman sembang ngan hubby. Hehe...masuk jer bilik tu...aku tengok dah terpacak 9 batang jarum kat badan hubby.. atas kepala 1..perut 3..kaki 4..tangan 1., ok perfect..hubby kata dr melayu tu yang cucuk..tiap2 cucuk tu baca Bismillah..syukur..ada keberkatan. Hubby kata sakit sikit...kaki rase kebas..dr. kata dont worry. Setengah jam kena cucuk.

Lepas tu doktor consult pulak..pasal problem hubby. Badan hubby sangat banyak toksin...so kena clearkan toksin tu dulu...baru boleh tuju tempat yang betul2 problem. So aku dah paham..kalau makan ape ubat pun tak guna selagi toksin2 tu tak di singkirkan..Disamping akupuntur tu..kena ambik ubat yang doktor cadangkan..dokor tu buat sendiri..tapi dah dibotolkan siap label skali. Satu jenis teh..dan 4 jenis pil..total amount...RM239..mmm...doktor K.Devi punye explanation memang aku puas hati. Tapi ubat tu kami tak amik lagi..lepas gaji nanti baru amik..pikir2..nak habiskan dulu homeopathy yang ade tu..lepas tu baru continue dengan yang doktor cadangkan tu. So...akan stop dengan yang lain2...mula dengan yang akan datang...dan yakin dengan izin Allah..boleh sembuh...rasanya tempat ni la yang aku paling yakin.

So far dah dua hari berlalu..hubby takde plak kata letih ke ape...nampak macam biase jer..kata adik aku dulu bile dia buat akupuntur..besoknye..mesti dia letih sgt2...tapi hubby tak nampak letih langsung. Lepas ni nak pergi lagi.

Wednesday, 12 June 2013

MaSiH MeNcari

Salam der,

Hari ni menunggu masa lagi 2 hari cik P menjelma. Sengal2 badan usah cakap la...sakit pinggang memang tak bleh blah. Kemalasan cukup bagus...kelaparan pun boleh tahan jugak..perut ni asyik berkeroncong jer.
Tapi tahan jer la..lunch nanti makan puas2. Sebenarnye takde idea sangat nak menulis..tapi letak tajuk macam tu sebab terpikir pasal rawatan terbaik untuk hubby.

Ya..Allah..Kau tunjukkan lah jalan yang terbaik untuk ku. Dalam sibuk2 bekerja pun hati tak pernah lupa untuk berdoa untuk zuriat kami suatu hari nanti. Pernah juga mak tanya aku tentang keadaan ini. "sanggup ke kamu lalui keadaan ini?"...jawapan aku.."ntah la mak..selagi dia mampu untuk kawal sikap baran dia,selagi itu aku mampu bertahan..in sha Allah"..mak senyum. Tapi dalam hati aku..sedihnye...Tuhan tak menguji hambanya kalau kita tak mampu lalui...

Aku masih mencari tempat akupuntur untuk en hubby kat kawasan Ipoh. Pusat rawatan yang bagi ubat herbal hari tu tak mau buat akupuntur..aku masih yakin akupuntur akan membantu hubby. Dalam diam aku teringat yang ade sorang kawan adik aku keje kat kedai akupuntur cina..jeng..jeng..so aku pun selidik la...kawan adik aku ni pun pandai gak wat akupuntur sikit2.  tapi sebenarnye dia keje sebagai tukang kebun kat taman herba tokeh tu...oooo...so aku dapat la dia punye..adress & no tel...tapi hati ni belum berani nak call sebab takut kawan adik aku yang angkat phone..hehe..kantoi plak.

Monday, 10 June 2013

TraDisiTiOnAl ChiNeSe MediCine

Salam blog..

Huh lamanye tak menaip blog ni...genap sebulan yang lepas aku menulis. Hari ni baru ade hati nak menulis semula..Actually takde specific topik yang nak di ceritakan.. Cuma nak kongsi sikit pasal Tradisional Chinese Medicine... Selepas jumpa dr syikin sebulan yang lepas macam2 maklumat yang aku search kat internet untuk azoospermia ni. Klau kat oversea banyak kes yang dapat sembuh dari sakit ni guna rawatan akupuntur dan chinese herb. So, lepas dapat info pasal ni..aku pun cari la tempat akupuntur yang berpengalaman dekat kawasan Ipoh...sebab mula2 plan nak pergi ker klinik dr. nik omar..tapi bila pikir2 balik...emmm..financial tak mengizinkan kalau nak berulang-alik dua kali sebulan. So, aku ade la jumpa website pusat rawatan cina kat ipoh..4 hari sebelum pergi aku dah call doktor tu citer sikit prob hubby. So, doktor kata ok..boleh jumpe dia on public holiday.

Alamak..on that day..wesak day...hihi..sampai depan klinik tutup plak. adoi la..nasib baik en hubby tak marah..dia call doktor. Then, doktor kata dtg balik pukul 2. Nasib baik dekat ngn umah mak. Mula-mula jumpa doktor, en.hubby kata nak buat akupuntur..bile doktor tanya balik apa problem?..terus tak jadi buat akupuntur...doktor consult en.hubby dulu. Lepas tu bagi 2 botol ubat herbal untuk seminggu..RM20 sebotol. doc kata ubat tu kuat..setengah orang tak tahan dengan ubat tu pans boleh jadi ulser mulut..dalam seminggu boleh nampak perubahan..doc kata badan hubby sejuk..jadi dia bagi ubat untuk panaskan badan..Then, doc suruh buat sperm count test lagi sekali untuk rekod dia kat makmal swasta. Semua skali bayaran termasuk ubat & sperm test tu RM170.

Hehehe...sekarang dah nak masuk 3 minggu tak continue check-up. Pagi semalam pergi makmal nak buat sperma test...pekerja makmal kata..Isnin-Jumaat jer ada buat. Huh..tak pasal2 kena datang lain kali plak. Hubby kena cuti lain. Ubat herba tu pun dah habis mungkin cuti sabtu ni pergi ambik ubat lagi.. Memang ade perubahan pun..badan dia pon makin bertenaga..air tut dia pun makin pekat.

Semalam, en.hubby pergi buat cermin mata baru..tukar yang lama dah teruk sgt. So..aku nak citer sikit la..power spec dia dah berkurang..huh terkejut beruk aku...jarang sgt dengar power spec orang boleh berkurang...jeles pun ade..aku ni makin bertambah ade la. Balik rumah lepas tu..mula la terpikir macam mana power dia boleh kurang?...sebab ubat cina tu ker..sebab ubat homeopati ker?..ini kesan positif..kena teruskan pengambilan tersebut...andaian jer tu. So..ubat homeopathy yang ade lagi tu kena teruskan jugak. Tapi aku letih skit sebab en.hubby malas suap ubat sendiri..semua aku yg kena sediakan.