Damar Laut Resort

Damar Laut Resort

Friday, 20 December 2013

KeSaN PeNgamBilanNya....

Assalamualaikum..

Salam jumaat sahabat2 blogger...hari ni nak share sikit pasal kesihatan my hubby. Kalau sesiapa yang ada baca entri sebelum ni..sahabat mungkin tahu hubby adalah penghidap diabetes type 2.

Minggu lepas kami pergi farmasi untuk cek glucose hubby...bacaan dia still tinggi 12.2mol...untuk puasa....ubat hospital dah lama tak makan...makanan memang tak pantang. The worst thing is....berat dah turun dari 79kg ke 74kg. Kalau orang sihat itu satu kejayaan buat mereka...tapi buat hubby..satu kegagalan atau kejayaan aku pun tak pasti. Tapi satu perkara yang ada peningkatan untuk tekanan darah dia...109/70...yang terbaik dalam rekod dia yang pernah ada. Sebelum ni...182/79(masa ni doktor dah bagi ubat cholestrol)...hehe...of coz la hubby tak makan ubat tu. Bacaan cholestrol yang terbaru time cek kat farmasi tu..5.1...pharmacist tu kata..wah memang cantik bacaan ni. Tekanan darah dengan kolestrol ok...tapi glucose tu kena kurang lagi.......dia suruh kurang makan nasi....haha...kita orang melayu...nasi makanan ruji.

Kalau tengok pada rekod yang terbaru ni....agak2 apa la yang en hubby buat sampai leh turun berat dan cholesterol macam tu sekali... Senaman?..huhu..memang tak la...Dah ramai tegur en hubby dah kurus...dia sendiri pun tak tau nak jawab ape...bila orang tanya...kenapa kurus....kurang makan jawabnya. Mungkin jugak kot. Tapi satu benda yang aku nak share ialah satu produk ni....keluaran Fadhilat Herb.



 Kalau nak tau detail pasal produk ni boleh la tanya en google. Hubby hanya pengguna bukan penjual. Aku pun tak tau nak panggil ape produk ni...tapi ngan hubby aku sebut melada pahit jer..haha..memang pahit pun. Tapi lalu pulak dia minum hari2. (Satu2 nya supplement yang hubby tak putus ambil) kalau yang lain jgn harap...dah beratus aku habis..idak disentuhnya.(frust aku).

Produk ni diperkenalkan oleh kawan sepejabat hubby 3 bulan lepas..since dia tau hubby diabetic dia pun promote. Sebab kawan jual..hubby pun beli la...Alhamdulillah...aku sebagai orang yang paling rapat nampak perubahan dia lepas sminggu dia ambil...dia tak nampak penat macam dulu. Kalau tak bila balik keje asyik merungut badan lemah. Nampak dia lebih aktif dari biasa. Since dah tengok perubahan macam tu..aku bagi galakkan untuk dia terus minum air ni. ..dah tu ubat hospital xmo makan. Kalau biar nanti melarat pulak. Aku rase sebab apa dia lalu minum air ni....sebab sejuk...leh letak dalam peti sejuk. Hubby memang penggemar ais. Tiap2 pagi aku ni jadi penuang setia air ni..org pagi2 tuang teh untuk suami..aku plak tuang ubat untuk suami..bior la..janji dia nak minum. Sebulan hubby minum 4 botol....harga pun tak mahal..kalau nak banding ngan supplement2 lain...sebotol dalam rm20..untuk seminggu.

Aku pun macam teringin nak minum bila tengok tahap kesihatan dia yang meningkat tu...tapi tak termampu nak minum pahitnya.......
 Aku ada terbaca...entah kat mana entah...air ni pun boleh bantu untuk kesuburan....tapi ibu mengandung tak boleh minum.  Untuk wanita yang period tak teratur boleh la cuba.

Minuman ni sekadar usaha untuk dapatkan kesihatan yang lebih baik..segalanya dengan izin Allah.

1 comment:

  1. Alhamdulillah...boleh juga cuba jus peria + epal hijau.

    ReplyDelete